Termeni pe înțelesul tuturor despre distribuția energiei electrice

Știi ce este un contract de racordare? Cunoști codul POD? Ai auzit despre sporul de putere? Află definiții utile pentru orice consumator de energie electrică!

Vezi definițiile principalilor termeni cu care este foarte probabil să te întâlnești în relația cu noi, distribuitorul tău de energie electrică:

Aviz tehnic de racordare (ATR)

Un document pe care-l emitem în procesul de racordare și care cuprinde atât informații tehnice despre lucrările ce urmează să fie realizate, cât și detalii despre costurile racordării.

ANRE

Un acronim pentru Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei, instituția care reglementează funcționarea sistemului energetic național.

Certificat de racordare

Un document emis de către distribuitor, care atestă că instalația de racordare este realizată corespunzător.

Contor inteligent

Un aparat electric care înregistrează consumul de energie electrică, precum și alte măsurători ale energiei electrice.

Contract de racordare

Un contract semnat între operatorul de distribuție și beneficiarul lucrărilor de racordare la rețea, în care sunt cuprinse drepturile și obligațiile fiecărei părți implicate.

Fișă de soluție de racordare

Un document pe care îl elaborăm noi, distribuitorul de energie electrică, pentru emiterea ATR-ului. În acest document analizăm ce instalație de racordare se potrivește cazului tău.

Furnizor de energie

Este unul dintre cei mai importanți actori din sistemul energetic național, alături de distribuitor, producător, transportator și consumator. Cumpără energia pe care o consumăm în casele noastre de pe diverse piețe pe care aceasta se tranzacționează și emite facturi, periodic, către consumatori, pentru consumul de energie de energie electrică. Tot de la furnizor poți să cumperi anumite produse și servicii, cum ar fi aparate de aer condiționat sau intervenții de urgență în cazul în care, de exemplu, ai nevoie de un electrician.

Indicatori de performanță

Diverși indicatori pe care distribuitorul de energie electrică îi raportează periodic către ANRE. Ei vizează mai multe aspecte ce țin de distribuția energiei, cum ar fi, de exemplu, durata și frecvența întreruperilor de curent.

Instalație de racordare

Instalația electrică prin care locul de consum va fi conectat la rețea – de la rețeaua de interes public până la punctul de delimitare față de instalația de utilizare. Instalația de racordare este, în majoritatea cazurilor, proprietatea noastră.

Instalație de utilizare

Instalația ta electrică interioară, prin care vei consuma electricitate. Instalația de utilizare e proprietatea ta (până la punctul de delimitare). Când apare o situație în instalația ta interioară, este nevoie să o rezolvi pe cont propriu, apelând la o firmă acreditată de către ANRE.

Întreruperi programate în alimentarea cu energie electrică

Întreruperi de curent pe care suntem nevoiți să le facem când modernizăm sau întreținem rețeaua de distribuție. De fiecare dată când întrerupem programat curentul, anunțăm consumatorii.

Întreruperi accidentale în alimentarea cu energie electrică

Întreruperi de curent care au o cauză întâmplătoare, cum ar fi o defecțiune apărută în instalațiile și echipamentele noastre din cauza vremii rele (caniculă, viscol, ploaie torențială, furtună), a săpăturilor neautorizate, a consumului foarte ridicat de energie electrică în anumite perioade (vara și iarna, în special) sau a furturilor de curent.

Loc de consum

Un singur loc sau zonă în care consumi energie electrică printr-o singură instalație de utilizare.

Operator de distribuție de energie electrică

Compania de distribuție de energie electrică. Distribuitorii aduc energia electrică până la casele ori birourile noastre, prin rețeaua de joasă, medie sau înaltă tensiune. Există mai mulți distribuitori la nivelul țării și fiecare acoperă una sau mai multe regiuni.

Organizare de șantier

Situație temporară în care ai nevoie de curent electric pentru realizarea construcției care va deveni loc de consum.

POD

Un acronim pentru „Point of Delivery” și reprezintă un cod de identificare a locului tău de consum de energie electrică, așa cum apare el în evidențele distribuitorului. Formatul acestuia diferă în funcție de distribuitorul tău de electricitate.

Prosumator

Un consumator și, în același timp, un producător de energie electrică cu ajutorul panourilor fotovoltaice.

Punct de delimitare

Locul care delimitează instalația de utilizare de cea de racordare.

Putere aprobată

Puterea maximă pe care o poți consuma în orice moment, specificată în ATR. Instalația de racordare e dimensionată în funcție de puterea pe care o alegi când ceri ATR-ul.

Rețea electrică de interes public

Rețeaua electrică națională, la care se poate racorda orice consumator, producător, prosumator sau dezvoltator imobiliar.

SAIDI

Acronim pentru „System Average Interruption Duration Index”. Un index care reflectă media anuală, per consumator, a duratei întreruperilor de curent.

SAIFI

Acronim pentru „System Average Interruption Frequency Index”. Un index care reflectă media anuală, per consumator, a frecvenței întreruperilor de curent.

Studiu de soluție de racordare

Un document pe care îl elaborăm noi, distribuitorul de energie electrică, sau o societatea atestată de către ANRE. Acesta este necesar pentru emiterea ATR-ului pentru clienții business, care au un consum foarte mare de energie electrică. În studiul de soluție sunt incluse mai multe variante tehnice pentru realizarea racordării.

Spor de putere

O creștere față de puterea aprobată prin avizul tehnic de racordare/certificatul de racordare existent. Sporul de putere este necesar dacă observi că ai mai multe aparate electrocasnice pe care nu le poți folosi în același timp.

No resaults found, try another word