București – Compania Rețele Electrice România lansează, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice (SEAP), procedura de achiziție de lucrări în valoare de 77,89 milioane de lei pentru un proiect de modernizare a infrastructurii energetice amplasate în comunele Ștefan cel Mare, Perișoru și Borcea, din județul Călărași.
Proiectul vizează reconfigurarea, modernizarea și creșterea capacității liniei electrice aeriene de medie tensiune Perișoru prin înlocuirea conductorului și introducerea în subteran a liniei pe o lungime de circa 35 de km. Mai mult, proiectul acoperă și modernizarea a aproximativ 50 de km de rețele de joasă tensiune cât și instalarea de fibră optică pentru a asigura o funcționare eficientă și rapidă a sistemului de telecontrol SCADA.
Ca parte a proiectului, vor fi modernizate 11 posturi de transformare, din care 9 vor fi mutate de pe stâlpi în anvelope de beton noi, iar două posturi de transformare în construcție zidită vor fi relocate pe domeniul public. De asemenea, se vor instala 6 posturi de transformare noi și trei puncte de conexiune, toate în anvelope de beton. Toate aceste lucrări au în vedere înlocuirea echipamentelor cu unele de ultimă generație, instalarea de echipamente de telecontrol și vor duce la creșterea continuității în alimentare, dar și la creșterea capacității de distribuție în zonă.
Branșamentele pentru peste 2.500 de consumatori din localitățile Ștefan cel Mare si Perișoru, vor fi modernizate, aceasta însemnând că grupurile de măsură vor fi scoase la limita de proprietate, iar coloanel de abonat aferente vor fi reconstruite.
Implementarea proiectului are ca beneficii creșterea siguranței în alimentare și minimizarea efectelor consumului asupra mediului, prin reducerea emisiilor de CO2 odată cu reducerea pierderilor.
Proiectul are o valoare totală de 81,3 milioane de lei, fără TVA, și este co-finanțat prin Fondul pentru Modernizare cu o valoarea maximă de 57 milioane de lei.
Termenul de depunere a ofertelor este 18 martie 2025, iar lucrările vor avea o durată de 25 de luni de la încheierea contractului. Compania Rețele Electrice România operează rețele cu o lungime totală de circa 134.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, siguranța și performanța rețelelor și implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Rețelele electrice operate de către Rețele Electrice România numără 289 de stații de transformare și peste 25.000 de posturi de transformare.