Proiect de modernizare în orașul Timișoara, județul Timiș

Unul dintre proiectele noastre derulate prin Fondul pentru modernizare în regiunea Banat vizează lucrări de modernizare în zona de Nord-Vest a municipiului Timișoara.

Timișoara, județul Timiș

Proiect: „Trecere la 20 kV rețele de distribuție alimentate din stațiile 110/20/10 kV Cetate și Fratelia”

Valoarea totală, cu reflectarea procentului de finanțare prin Fondul pentru modernizare:

Valoarea totală a proiectului este de 46.330.089,48 lei, inclusiv TVA.

Valoarea maximă asigurată din Fondul pentru modernizare este de 80% din cheltuielile eligibile, respectiv 30.647.534,14 lei.

Valoarea asigurată de beneficiar (REB) este de 15.682.555,34 lei, inclusiv TVA.

Localizare:

Proiectul se va implementa în zona de Nord-Vest a municipiului Timișoara. Amplasamentul obiectivului de investiții se află în intravilanul localității Timișoara, pe terenuri aparținând domeniului public sau privat. Liniile modernizate de tip LES 20 kV, proiectate, se vor poza pe trasee cuprinse între cele două stații de transformare (Cetate și Fratelia), respectiv între PT-urile incluse pe traseele celor două linii.

Activitățile principale ale proiectului

Proiectul de investiție are următoarele componente:

Componenta C1: 

Modernizare linii MT, care se buclează între ST Cetate (110kV/20kV) și ST Fratelia (110kV/20kV). Înființarea unui nou punct de conexiune (PC, 20kV-20kV).

Componenta C2: 

Modernizare instalații electrice în PT-uri, inclusiv modernizare echipamente și extindere capacități de distribuție. Transformarea unor posturi de transformare existente în PTAB, echipate complet (noi). Integrarea noilor PTAB-uri în rețeaua de distribuție de JT. Rețelele de MT și JT aferente se vor reconfigura.

Componenta C3: 

Modernizare PT-uri, inclusiv instalarea de echipamente de telecontrol și integrare în SCADA/ADMS. Extinderea și modernizarea rețelei de comunicații și trecerea la comunicații (mai) sigure pe fibră optică. Extinderea monitorizării rețelei de JT pentru calitatea energiei livrate consumatorilor.

Componenta C4: 

Amenajarea spațiilor tehnice și securizarea exploatării și accesului la instalații electrice, inclusiv renovări la clădiri și instalarea de sisteme antiefracție (la toate PT-urile din aria de aplicabilitate – 23 PT,1 PC).

Prin implementarea proiectului „Trecere la 20 kV rețele de distribuție alimentate din stațiile 110/20/10 kV Cetate și Fratelia”, vor fi realizate investiții în infrastructura energetică în scopul reducerii pierderilor în rețea și realizării în condiții de siguranță și continuitate a serviciilor de distribuție de energie electrică.

Obiectivele proiectului, corelate cu cele ale Fondului pentru modernizare:

  • Modernizarea liniilor de medie tensiune (MT) dintre stația de transformare (ST) Cetate (110kV/20kV) și ST Fratelia (110kV/20kV) și înființarea unui punct de conexiune 20kV-20kV.
  • Modernizarea instalațiilor electrice în posturile de transformare (PT), inclusiv modernizarea echipamentelor și extinderea capacității de distribuție în zona de aplicabilitate a proiectului.
  • Modernizarea posturilor de transformare, instalarea echipamentelor de telecontrol și integrare în SCADA/ADMS. Extindere, modernizare rețea comunicații și trecere la comunicații (mai) sigure pe fibra optică. Extindere modernizare prin monitorizare rețea JT cu analizoare de calitate.

    Aceste obiective contribuie la îmbunătățirea indicatorilor SAIDI și SAIFI din zona de aplicabilitate a proiectului, în sensul reducerii acestora cu 5%, raportat la media anilor 2014-2021. De asemenea, obiectivele proiectului contribuie și la reducerea cu 50% a CPT (tehnic) anual, pentru rețea MT ST Cetate/Fratelia raportat la media anilor 2014-2021.

Indicatorii proiectului

Proiectul de investiție are următoarele componente:

Nr. crt.IndicatorValoare la începutul perioadei de implementare (media 2014-2021)VALOARE ȚINTĂ la sfârșitul perioadei de implementare
1Reducere SAIDI [minute/consumator]0,2920,277
2Reducere SAIFI [număr întreruperi/consumator]0,0180,017
3Reducere CPT (tehnic) [MWh/an]555278
4Reducere emisii CO2 [tone/an]183Cca. 92,4 tone
5Număr de consumatori noi care se pot racorda0Cca. 157
6Număr de producători noi care se pot racorda0Cca. 1.212

Date de contact pentru observații și întrebări despre implementarea proiectului: fonduri_europene@reteleelectrice.ro.

Comunicat de presă

Proiect de modernizare, în orașul Timișoara, județul Timiș
pdf (167.17 KB)
Descarcă