Rețea și investiții

Descoperă programele noastre de investiții pentru modernizarea și extinderea infrastructurii.

La Rețele Electrice, avem în grijă rețeaua electrică de distribuție din București și din zece județe din țară, în care investim an de an prin programe de modernizare, retehnologizare și dezvoltare cu impact direct în capacitatea rețelei de a alimenta noi consumatori sau în creșterea performanței acesteia, respectiv reducerea frecvenței și duratei întreruperilor. Pentru a înțelege cum funcționează programele noastre de investiții, îți propunem să începem cu prezentarea rețelei!

Printre cele mai importante componente ale unei rețele​ electrice, se regăsesc:

stații de transformare de înaltă și medie tensiune (IT/MT)
posturi de transformare de medie și joasă tensiune (MT/JT)
puncte de alimentare
linii electrice aeriene și subterane de JT, MT, IT
contoare de inducție și electronice
blocuri de măsură și protecție

Urmărim o îmbunătățire continuă a calității serviciului de distribuție, în beneficiul utilizatorilor și pentru asigurarea siguranței în funcționarea Sistemului Energetic Național. Derulăm constant programe de investiții în infrastructura rețelei și continuăm modernizarea stațiilor de transformare și introducerea lor în sistemul de telecontrol, prin înlocuirea transformatoarelor de putere și a altor echipamente. Modernizăm rețeaua electrică, instalăm contoare inteligente și asigurăm supravegherea video a stațiilor electrice de transformare, pentru reducerea riscurilor asociate.

Rețelele Electrice administrează

289

stații de transformare IT/MT

104

stații de transformare MT/MT

25.625

puncte de alimentare și posturi de transformare

22.800 MVA

putere totală instalată

15 TWh

energie electrică distribuită anual

134.000 km

linii electrice

Programe de modernizare 

Descoperă programele noastre de modernizare și noile tehnologii pe care le utilizăm!

Sistemul de telecontrol

Este o tehnologie de ultimă generație care permite controlul de la distanță al dispozitivelor de comutație și manevre în rețeaua de energie electrică de distribuție, cu ajutorul căruia reducem considerabil durata întreruperilor în alimentarea cu electricitate și timpul de remediere a avariilor.

Sistemul de măsurare inteligentă

Este încă o investiție cu care ne mândrim: avem cele mai multe contoare inteligente instalate în România, iar un obiectiv la care ținem este montarea de smart meters pentru toți utilizatorii noștri, conform calendarului aprobat de ANRE. Instalăm contoare moderne atât în zonele urbane, cât și în cele rurale.

Contoarele inteligente

Contoarele inteligente ne permit protecția consumatorilor în caz de supratensiuni. Un contor care comunică în timp real cu sistemul central oferă informații despre poziția, tipul și magnitudinea unor posibile incidente în rețea, reducând timpul pentru intervenții și disconfortul pentru clienți, întrucât unele intervenții se realizează de la distanță.​ Citește aici despre contoare inteligente!

Concentratoarele de date

Fac, de asemenea, parte din sistemul de măsurare inteligentă. Acestea colectează informațiile de la contoare și sunt amplasate în posturile de transformare. Datele colectate de către contoarele inteligente permit analize detaliate ale rețelei și ne oferă un avantaj strategic în zone sau segmente de rețea unde activitatea înregistrată este sub calitatea acceptată.

Centrele de monitorizare video

Sunt o investiție în securitatea infrastructurii, pentru stații electrice, puncte de transformare, unități operative sau depozite. Am instalat sisteme de monitorizare CCTV de efracție, incendiu și/sau control al accesului și preluăm semnalele acestora pe platforme informatice care asigură vizualizarea 24h/24. Acestea ajută dispecerul să ia deciziile adecvate în timp operativ și, în plus, descurajează distrugerea instalațiilor sau furturile.

Planuri de investiții

Află cele mai relevante detalii despre cum investim în rețelele pe care le gestionăm!

Elementele rețelei operate în Muntenia:

  • 70 de stații de transformare IT/MT;
  • 9.984 puncte de alimentare și posturi de transformare;
  • 9.574 MVA putere instalată în stații și posturi de transformare.

Investiții realizate (PIF) în perioada 2019-2023, din surse proprii

Între 2019 și 2023, am investit din surse proprii în regiunea Muntenia peste 2,15 miliarde de lei.

Planuri de investiții în 2024

În 2024, avem în plan montarea a peste 81.000 de contoare inteligente în București și în județele Ilfov și Giurgiu plus investiții de 338 de milioane de lei în modernizarea, extinderea și digitalizarea rețelelor – 111 milioane de lei pentru modernizarea liniilor și stațiilor de transformare de înaltă tensiune, 46 de milioane de lei pentru lucrări de modernizare și construcție de linii de medie tensiune și posturi de transformare, 112 milioane de lei pentru lucrări de joasă tensiune.

Investiții în București: modernizarea și introducerea în sistemul de telecontrol a stațiilor de transformare Filaret și Obor, în sprijinul a peste 55.000 de clienți, înlocuirea a 8,8 kilometri de rețea pe LES 110 kV Filaret-Grozăvești, lucrare ce crește gradul de siguranță în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din sudul și vestul orașului, trecerea la 20 kV a posturilor de transformare din zona stațiilor Nord-Grozăvești prin lucrări cu impact asupra Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” și a altor 2.600 de consumatori.

Investiții în Ilfov: amplificarea stațiilor de transformare Solex și Otopeni, în beneficiul a peste 25.000 de consumatori, realizarea de linii noi de medie tensiune pentru descărcarea liniilor de medie tensiune din zona Chiajna-Roșu, în beneficiul a peste 21.900 de clienți, modernizarea rețelele de medie și joasă tensiune în localitățile Popești-Leordeni și în cartierul Pipera-Voluntari, în beneficiul a peste 3.500 de clienți.

Investiții în Giurgiumodernizarea a șapte kilometri din linia de medie tensiune Tarom și a posturilor de transformare aferente, în beneficiul a peste 4.800 de clienți, modernizarea rețelelor de medie și joasă tensiune și centralizarea contoarele la limita de proprietate pentru peste 8.200 de clienți din Bolintin-Vale, Clejani, Valea Dragului, Isvoarele și Stoenești.

Costuri pentru operarea, menținerea și dezvoltarea rețelelor electrice

2024

Elementele rețelei operate în Banat:

  • 97 de stații de transformare IT/MT;
  • 25 de stații de transformare MT/MT;
  • 9.036 puncte de alimentare și posturi de transformare;
  • 6.691 MVA putere instalată în stații și posturi de transformare.

Investiții realizate (PIF) în perioada 2019-2023, din surse proprii

Între 2019 și 2023, am investit din surse proprii în regiunea Muntenia aproximativ 1,1 miliarde de lei.

Planuri de investiții în 2024

În 2024, avem în plan montarea a circa 49.000 de contoare inteligente în județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș și investiții de 228 milioane lei în modernizarea, extinderea și digitalizarea rețelelor electrice – 58 de milioane de lei pentru lucrări de modernizare a liniilor și stațiilor de transformare de înaltă tensiune, 60 de milioane de lei pentru lucrări de modernizare și construcție de linii de medie tensiune și posturi de transformare, 60 de milioane de lei pentru lucrări de joasă tensiune.

Investiții în Arad: modernizarea liniei de înaltă tensiune CET Arad-CFR Sofronea și finalizarea lucrărilor de modernizare pe liniile de medie tensiune Gurahonț-Vârfuri, Maderat și Sintea Mare, în beneficiul a peste 13.000 de consumatori.

Investiții în Caraș-Severin: lucrări pe linia electrică de înaltă tensiune Gătaia-Bocșa și finalizarea modernizării liniei de medie tensiune Valiug, lucrare în beneficiul a peste 1.300 de consumatori.

Investiții în Hunedoara: modernizarea liniei de înaltă tensiune Baru Mare-Lonea, cu termen de finalizare în 2025, încheierea lucrărilor de modernizare la stația de transformare IRUM, în beneficiul a peste 2.000 de consumatori, creșterea siguranței în alimentare în localitatea Vălișoara, prin buclarea a două linii electrice de MT radiale, în beneficiul a peste 700 de consumatori.

Investiții în Timiș: creșterea gradului de siguranță în alimentarea cu energie electrică, prin instalarea sistemului de telecontrol în stația de transformare 110/20 kV Dumbrăvița, în beneficiul a peste 12.000 de consumatori, lucrări pe linia de înaltă tensiune Timișoara-Giulvaz, finalizarea lucrărilor de modernizare din stația Azur, în beneficiul a peste 2.800 de consumatori, demararea lucrărilor de modernizare din stația Freidorf, în beneficiul a peste 1.750 de consumatori, finalizarea lucrărilor de modernizare pe linia de medie tensiune Masloc, în beneficiul a peste 3.600 de consumatori, îmbunătățirea siguranței în alimentarea cu energie electrică în nordul municipiului Timișoara și în localitățile adiacente, cu termen de finalizare în 2025, în beneficiul a peste 15.550 de consumatori, inclusiv a aeroportului Traian Vuia.

Costuri pentru operarea, menținerea și dezvoltarea rețelelor electrice

2024

Elementele rețelei operate în Dobrogea:

  • 122 de stații de transformare IT/MT;
  • 72 de stații de transformare MT/MT;
  • 6.612 de posturi de transformare;
  • 6.623 MVA putere instalată în stații și posturi de transformare.

 

Investiții realizate (PIF) în perioada 2019-2023, din surse proprii

Între 2019 și 2023, am investit din surse proprii în regiunea Dobrogea peste 900 de milioane de lei.

Planuri de investiții în 2024:

În 2024, avem în plan montarea a peste 41.000 de contoare inteligente în județele Constanța, Călărași, Ialomița și Tulcea plus investiții de 220 de milioane de lei în modernizarea, extinderea și digitalizarea rețelelor electrice – 60 de milioane de lei pentru modernizarea liniilor de înaltă tensiune și construcția de linii noi de înaltă tensiune, precum și pentru modernizarea și construcția de stații noi, 74 de milioane de lei pentru modernizarea și construcția de linii de medie tensiune și posturi de transformare, 48 de milioane de lei pentru lucrări de joasă tensiune.

Investiții în Constanța: punerea în functiune a noii stații electrice de transformare 110/20 kV Mamaia Nord și a noii linii electrice subterane 110 kV Mamaia Nord-Năvodari, în beneficiul a peste 6.500 de clienți, finalizarea lucrărilor de modernizare în stația de transformare Cobadin, în beneficiul a peste 6.000 de clienți, continuarea modernizării stației Năvodari, în beneficiul a peste 29.000 de clienți (cu finalizare în 2025), modernizarea liniei 6402 Băneasa, în beneficiul a peste 2.000 de clienți, montarea de avertizoare pentru păsări și teci electroizolante pe liniile electrice din zona Constanța, incluse în proiectul de biodiversitate Life Danube Free Sky.

Investiții în Călărași: modernizarea rețelelor de joasă tensiune, prin trecerea în cablu aerian și scoaterea la limită de proprietate a contoarelor în localitățile Oltenița, Ulmeni, Soldanu, Vasilați și Răzvani, în beneficiul a peste 1.400 de consumatori. 

Investiții în Ialomițafinalizarea lucrărilor de modernizare din stația de transformare 110/20 kV Urziceni, în beneficiul a peste 19.000 de consumatori.

Investiții în Tulcea: montarea de avertizoare pentru păsări și teci electroizolante pe liniile electrice din zona Tulcea, incluse în proiectul de biodiversitate Life Danube Free Sky, modernizarea rețelelor de joasă tensiune prin trecerea în cablu aerian și scoaterea la limita de proprietate a contoarelor în localitatea Greci, în beneficiul a 300 de clienți, demararea modernizării liniei electrice de medie tensiune A20 10000, alimentată din stația electrică de transformare Sarinasuf, în beneficiul a 1.900 de clienți (cu finalizare în 2026), modernizarea liniei electrice de medie tensiune A20 10902, alimentată din stația de transformare Babadag.

Costuri pentru operarea, menținerea și dezvoltarea rețelelor electrice

2024

Nu am găsit nici un rezultat, încercați alt cuvânt!

Informații despre specificațiile tehnice ale rețelelor

Instalațiile din rețelele electrice diferă de la un operator la altul și este nevoie de o pregătire specializată pentru oricine lucrează cu rețelele noastre. Dacă ești interesat să colaborăm, poți solicita specificațiile tehnice ale instalațiilor din rețelele noastre prin formularul de contact.