Contorul inteligent

Contoarele inteligente reprezintă o generație modernă de aparate de măsură, bazate pe o tehnologie nouă, larg adoptată deja pe plan european. Te invităm să descoperi și să adopți un element esențial în digitalizarea rețelelor!
Află ce tip de contor este la adresa ta

Află dacă este instalat deja un contor inteligent sau când vom instala unul la adresa ta, conform planurilor aprobate de ANRE.

POD

POD-ul este un cod de identificare a locului tău de consum de energie electrică, așa cum apare el în evidențele distribuitorului. Formatul acestuia diferă în funcție de distribuitorul tău de electricitate. Găsești POD-ul pe factura pe care o primești de la furnizorul de energie electrică. 

Cum măsurăm consumul de energie electrică?

Descoperă cum funcționează un contor, cum realizăm citirea și ce presupune schimbarea periodică a acestuia.

Cum funcționează contorul inteligent?

În primul rând, contorul inteligent funcționează la adevărata capacitate numai dacă este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă. Mai exact, împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat către sistemul central. Datele transmise sunt: consumul de energie electrică, curba de sarcină și alte valori ale parametrilor energiei electrice. Este folosit astfel sistemul de comunicații PLC (power-line communication), fără a fi utilizate sau generate semnale Wi-Fi.

 

Integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, acest tip de contor comunică securizat direct cu noi – distribuitorul tău de energie, dar și cu tine. Nouă ne permite să colectăm și să analizăm date pentru a afla care sunt zonele în care este nevoie de îmbunătățiri, ție îți dă ocazia să îți monitorizezi și să îți adaptezi consumul. Dacă ai deja un contor inteligent integrat într-un sistem de telecitire, verifică informațiile despre consumul propriu din contul tău online.

 

Contorul inteligent respectă toate normele şi cerințele de mediu autohtone şi intracomunitare. Aparatul este marcat CE și însoțit de certificatul de conformitate (în acord cu art. 5 din DG nr. 1022/2002), care atestă că produsul nu pune în pericol viața, sănătatea, siguranța la locul de muncă și nu are impact negativ asupra mediului. Consultă specificațiile tehnice ale contoarelor inteligente, pe care le instalăm în prezent: sistem CERT și sistem CERM. Pentru mai multe detalii, descarcă manualul de utilizare aici.

Beneficiile contorului inteligent

Consumul este citit automat și permite tarife diferențiate

Pentru că trimiterea indexului se face automat, securizat și fără greșeli, furnizorul tău va factura consumul real, nu unul estimat. Transmiterea datelor este continuă, iar tu ai o libertate mai mare în alegerea ofertei de furnizare. Contorul inteligent permite stocarea a 6 tipuri de tarife, așadar poți opta pentru tarife flexibile (configurabile la nivel de intervale orare sau zile, săptămână, lună, sezon) și de flexibilitate la perioada de facturare. În viitor, electrocasnicele inteligente vor putea citi automat din contorul inteligent tarifele diferențiate și vor decide care este cel mai convenabil moment să pornească.

 

Monitorizezi și controlezi consumul de energie

Informațiile despre consum sunt afișate rapid şi permanent, le poți vizualiza în contul tău online pentru a avea o imagine clară a consumului și a-ți ajusta comportamentul, economisind bani și energie! Cu un contor integrat în sistemul de telecitire, cunoști variația consumului pe intervale orare, accesând „Curbe de sarcină” din pagina principală a contului tău. Ai acces la indexul citit de noi la diferite intervale de timp și la informații detaliate despre consumul de energie electrică pe zile și ore. Dacă ai mai multe locuri de consum asociate contului, ca să ajungi la „Curbe de sarcină” vei accesa mai întâi „Informații consum” și vei selecta locul de consum (POD) vizat, iar apoi „Curbe de sarcină”.

 

Reconectare mai rapidă și evitarea supratensiunilor

Dacă te confrunți cu o deconectare cauzată de incidente din reţeaua electrică, ai șansa unei reconectări mai rapide, deoarece contorul poate oferi informații valoroase cu privire la poziția, tipul și magnitudinea incidentelor (la medie și înaltă tensiune), reducând timpul pentru intervenții, întrucât unele pot fi realizate de la distanță.​

 

Măsori separat energia produsă

În cazul producătorilor și prosumatorilor, funcția de măsurare bidirecțională a contorului inteligent permite integrarea facilă a unităților de generare distribuită. Fie că produci energie cu turbine eoliene sau panouri solare, contorul va măsura distinct energia livrată în rețea și energia absorbită din rețea. Astfel știi când consumi energie din rețea și când consumi energia regenerabilă pe care o produci chiar tu. Pentru clienții business, se deschide posibilitatea de definire a tarifelor complexe și personalizate, cu scopul reducerii costurilor în concordanță cu evoluția prețului energiei pe piața de tranzacționare.

 

Economisești timp la schimbarea furnizorului

Schimbarea furnizorului, conectările, deconectările, tarifele, închiderea sau transferul de contract sunt realizate de la distanță.

 

Delegi POD-ul

În cazul în care intenționezi să îți schimbi furnizorul de energie, dacă ești posesorul unui contor inteligent, în contul tău online ai la dispoziție serviciul „Delegare POD Furnizor Potențial” care îți permite să dai altor furnizori acces la datele tale de consum, pentru o perioadă limitată de timp – 7 zile calendaristice. Astfel, noul furnizor va putea analiza cantitatea lunară de energie electrică pe care o consumi, accesând istoricul citirilor și curbele de sarcină (dacă ai un contor cu această funcție) pentru locul tău de consum, încât să vină cu cea mai potrivită ofertă pentru tine. Pentru delegare POD, accesează „Delegare POD Furnizor Potențial” din pagina principală a contului tău, iar apoi „Cerere nouă delegare POD”, unde selectezi furnizorul dorit și POD-ul pe care îl delegi. Ai acces online oricând atât la „Delegări active” (lista POD-urilor care pot fi văzute de furnizorul potențial), cât și la „Istoric delegări” (lista delegărilor anterioare, inactive).

Cum utilizezi contorul inteligent?

Una dintre funcțiile contorului inteligent este să permită deconectarea și reconectarea de la distanță – poate opri sau relua alimentarea cu electricitate a locului de consum. Iată de ce este important să știi cum se realizează repunerea acestuia sub tensiune în urma deconectării.

 

Dacă energia electrică la locul tău de consum a fost întreruptă, poate fi din două cauze: prima dintre acestea este că s-a produs un incident în rețeaua electrică sau în instalația ta interioară. În acest caz, vei verifica mai întâi instalația interioară – în cazul în care siguranțele au declanșat, rearmează-le și ar trebui să ai din nou electricitate. Dacă nu au declanșat, sună-ne la numărul pentru deranjamente, disponibil aici.

 

A doua cauză ar putea fi aceea că releul intern al contorului a declanșat, caz în care afișajul LED este aprins și arată simbolul __/ __. Contorul este alimentat, dar nu și locul de consum. De vină poate fi neplata facturii, situație în care vei contacta furnizorul de energie. Sau poate fi vorba de faptul că ai depășit puterea contractată – în acest caz, oprește funcționarea unor aparate electrice, apoi rearmează contorul, conform instrucțiunilor din manualul de utilizare. De asemenea, ne poți contacta pentru a solicita un spor de putere.

 

Dacă te întrebi ce este de făcut atunci când contorul inteligent nu mai înregistrează consumul de electricitate, te sfătuim să citești cu atenție mesajul afișat de acesta. Ecranul contorului tău îți poate transmite că nu mai înregistrează consumul sau că este nevoie de un spor de putere în locuința ta. Află cum îți transmite contorul inteligent că locuința ta are nevoie de un spor de putere!

 

 

Harta instalărilor de contoare inteligente

Am instalat cele mai multe smart meters în România, contribuind la digitalizarea rețelei electrice, și vom continua procesul de modernizare, conform planurilor aprobate de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Consultă decizia de aprobare a calendarului aici și caută pe hartă localitățile unde instalăm contoare inteligente în regiunea ta, în 2024.

Deranjamente
Deranjamente 24/7
Numere TelVerde

apelabile gratuit de pe teritoriul național.

Numere cu tarif normal
Banat
(județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș)
Prefix județ + 929
Dobrogea
(județele Călărași, Constanța, Ialomița, Tulcea)
Prefix județ + 929
Muntenia
(municipiul București, județele Ilfov, Giurgiu)
021 9291