Procesul de racordare la rețea pentru dezvoltatorii imobiliari
Etape – de la depunerea cererii de racordare pentru dezvoltatori, până la racordarea individuală a locuințelor
Dacă ești un dezvoltator imobiliar și ai în plan să construiești mai multe blocuri sau case la curte, descoperă detalii despre fiecare etapă importantă din procesul de racordare la rețeaua electrică de distribuție. Pentru mai multe informații, vizitează și www.anre.ro, website-ul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).
Depunerea cererii de racordare și a documentelor necesare
Responsabil:
dezvoltatorPrimul pas pentru racordarea la rețeaua de distribuție de energie electrică constă în depunerea unei cereri de racordare către noi, operatorul de distribuție. Descarcă cererea de aici și completeaz-o.
Apoi, ne-o poți trimite online, după ce îți faci cont pe site-ul nostru. Creează-ți un cont online la noi, dacă nu ai deja unul, ca să treci ușor prin tot procesul de racordare.
În afara cererii de racordare, va fi nevoie să depui și alte acte. Informează-te aici despre ele.
Evaluarea documentației trimise
Responsabil:
distribuitorDurată estimată:
10 zile lucrătoareEvaluăm documentația și vom reveni cu un răspuns în cel mult zece zile lucrătoare. Te vom anunța în contul tău online.
Stabilirea soluției de racordare
Responsabil:
distribuitorDurată estimată:
45 de zileStabilim soluția tehnică de racordare (traseul instalației și materiale necesare).
Elaborarea contractului pentru realizarea instalației electrice
Responsabil:
distribuitorDurată estimată:
45 de zile lucrătoareDupă ce stabilim soluția de racordare, vom reveni, în cel mult 45 de zile lucrătoare, cu o propunere de contract pentru realizarea rețelei electrice de interes public, în care vei găsi și detalii despre costuri. În cazul în care mai este nevoie să ne trimiți anumite documente, te informăm, iar tu ai două luni la dispoziție ca să ne răspunzi solicitării și să transmiți actele solicitate. Propunerea contractului pentru realizarea instalației electrice este valabilă două luni.
Acceptarea propunerii contractului pentru realizarea instalației electrice de interes public
Responsabil:
dezvoltatorSemnezi contractul și ni-l transmiți online, din contul tău.
Proiectarea și execuția lucrărilor de racordare
Responsabil:
distribuitor sau firmăDistribuitorul tău de energie, adică noi, sau o firmă acreditată de către ANRE, în funcție de ce alegi, va realiza proiectarea și execuția lucrărilor de racordare.
Dacă vei opta să lucrezi cu o altă firmă, vom reface propunerea de contract pe baza negocierii dintre tine și respectiva firmă.
Vom încheia contractul de racordare doar după ce vom primi de la tine autorizația de construire pentru proiectul imobiliar.
După semnarea contractului, vom emite o factură cu costurile cu racordarea.
Punerea în funcțiune a instalației electrice de interes public
Responsabil:
distribuitorDupă finalizarea lucrărilor, verificăm calitatea lor și punem în funcțiune rețeaua electrică.
Regularizarea tarifului
Responsabil:
distribuitorPentru proiectarea și execuția lucrărilor, noi estimăm un anumit cost. Dacă, la finalul procesului de racordare, totul a costat mai puțin, îți vom restitui suma rămasă necheltuită.
Restituirea cotei de eficiență
Responsabil:
distribuitorDurată estimată:
30 de zile lucrătoareÎn această etapă, îți vei recupera o parte (numită „cotă de eficiență”) din cheltuielile totale cu racordarea ansamblului imobiliar. Noi, distribuitorul, calculăm cota de eficiență și, după ce vinzi cel puțin 80% din locuințele/spațiile de birouri din ansamblu, depui o cerere către noi pentru recuperarea cotei de eficiență. Vom face plata în cel mult 30 de zile lucrătoare de la depunerea cererii.
Racordarea locuințelor/spațiilor de birouri individuale
Responsabil:
dezvoltator/distribuitorÎn calitate de dezvoltator imobiliar, ne vei solicita avize individuale de racordare pentru toate locuințele/spațiile de birouri din ansamblu. De asemenea, vei depune către noi și dosarele de instalație de utilizare (DIU) pentru fiecare spațiu.
Ulterior, noi vom emite certificate de racordare pentru fiecare spațiu, iar tu vei încheia contracte de furnizare pentru toate spațiile din ansamblu, cu furnizorul dorit. Apoi, noi vom monta contoarele pentru fiecare spațiu din ansamblu. Proprietarii spațiilor vor putea să-și schimbe furnizorul de energie electrică oricând vor dori.